
Chránené zemepisné označenie pôvodu je pre pokrm alebo typickú lokálnu surovinu podobné ocenenie, ako pre úspešných športovcov uvedenie do Siene slávy. Napriek tomu, že sa oň mnohí dlhé roky pokúšajú, táto pocta sa ujde len výnimočným.
Liptovské droby tento punc výnimočnosti majú a po piatich rokoch získali ochrannú známku, a ochutnať európsky unikát tak môžu nielen domáci, ale aj návštevníci regiónu. Apropo a čo vy, Mikulášania? Viete vôbec, ako sa pravé Liptovské droby vyrábajú, kde sa dajú kúpiť, ako ich najlepšie upiecť a či ich nájdete aj v reštauráciách v centre nášho mesta? Ak ste na čo i len jednu z týchto otázok nenašli odpoveď, tak sa začítajte a zaručene to neskončí len pri čítaní…Ani klobásy, ani jaternice

Na prvý pohľad pripomínajú klobásy alebo jaternice a laik by si ich s nimi mohol poľahky zameniť. Namiesto mäsa a krúpov je však v bravčovom alebo hovädzom črievku natlačená úplne iná dobrota. Zemiaková kaša sa objavovala na stoloch Liptákov pravidelne a postupne ju začali ochucovať a tlačiť do čriev. Ak však bol zámer získať chránené zemepisné označenie pôvodu cez Európsku úniu, tak bolo treba stanoviť jednotný recept pre Liptovské droby a podstúpiť náročný proces jeho získania.
OZ Liptovské droby to po piatich rokoch dosiahlo a ambasádor drobov, primátor nášho mesta a predseda Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov Ján Blcháč, netají radosť: „Liptovské droby sú síce jedenásty slovenský produkt chránený touto značkou, no pre zatraktívnenie nášho regiónu môžu mať cenu zlata. Práve toto jedlo by totiž mohlo byť jedným z lákadiel pre domácich i zahraničných turistov.
Bryndzové halušky vyskúšate v každom kúte Slovenska, aj keď neskromne poviem, že naše sú najlepšie, ale Liptovské droby sú výnimočné a už v Poprade či v Martine sa ku nim ťažko dostanete.“Skutočne originálne Liptovské drobyPýšiť sa označením Liptovské droby môžu len tie, ktoré vznikli na Liptove a bol pri ich výrobe použitý Európskou úniou schválený originálny recept. Jeho podstatou sú jemne rozotrené zemiaky, ktoré doplnili rozomleté škvarky, soľ a zmes korenín.
Do chrumkava upečené črievko Liptovských drobov chuť európskeho unikátu ešte zvýrazňuje. Podávajú sa zväčša s kyslou kapustou, uhorkami či cviklou. Sú výborné na obed aj večeru.Ikona pre Liptov aj šanca pre gastro v meste V minulosti patrili droby k častým pokrmom na Liptove a svoju úlohu by mohli splniť aj dnes, tak, ako v duchu kampane, ktorú pripravujeme v centre mesta a v online priestore – Liptovské droby chutia za každej doby. Začnime od seba, spoznajme toto jedlo, vráťme ho na naše jedálničky a ponúkajme ho v reštauráciách aj našim návštevníkom. Chýr o tejto delikatese treba dostať medzi čo najväčší počet ľudí!
Droby sa dajú kúpiť vo vybraných obchodoch na Liptove a každý si ich dokáže pripraviť i doma. Piecť ich je ideálne v teplovzdušnej rúre zhruba 30 minút pri 160 – 170 stupňoch, na záver sa odporúča 5 – 10 minúť zapnúť gril, aby boli ideálne chrumkavé. Pred samotným pečením ich ešte potrieme bravčovou masťou.Súčasne je dôležité dostať droby aj na jedálne lístky v reštauráciách. „Získaním ochrannej známky sme chceli dosiahnuť dva ciele – pre tunajších obyvateľov uchovať tradície ich predkov a zároveň s nimi zoznámiť aj návštevníkov Liptova. Vraví sa predsa, že kto neponúka, ten nepredá. Po pridelení ochrannej známky Liptovským drobom dostávajú aj majitelia gastronomických prevádzok v Liptovskom Mikuláši šancu päťročné úsilie zúročiť,“ doplnil Ján Blcháč. Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV spolu s mestom a OZ Liptovské droby pripravujú komunikáciu k drobom – online kampaň, vizuálnu podporu v meste a reštauráciách.
Zoznam reštaurácií, ktoré droby ponúkajú, bude aj na webe visitliptov.sk a webe mesta.Tradície na jazyku, Liptov na tanieri.Ideálny stav v ekonomike nastáva, keď sú ponuka s dopytom v rovnováhe. Prenesené do bežnej reči, ak budú mikulášske stravovacie zariadenia droby ponúkať, ľudia ich budú skúšať a postupne si ich obľúbia. Zároveň ich bude musieť niekto vyrábať a niekto iný zase chovať zvieratá a pestovať zemiaky.
Gastronómia je síce iba jedna súčasť cestovného ruchu, no mimoriadne dôležitá a napokon, nie nadarmo sa hovorí, že láska ide cez žalúdok. Tak prečo si Liptov nezamilovať aj týmto spôsobom? Pre každého majiteľa lokálnej reštaurácie by zároveň malo byť otázkou prestíže ponúkať výnimočné jedlo, na ktorom si turisti mimo Liptova sotva budú môcť pochutnať.S finančnou podporou Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov.
zdroj:mikulas.sk